Ponieważ gotowanie usuwa wiele składników odżywczych oraz witamin z jedzenia, nieuchronnie rozpoczynasz odżywiać swoje ciało tym, czego potrzebuje, gdy rezygnujesz z gotowania jedzenia i zaczynasz spożywać żywność surową.
https://nets.waw.pl/2021/11/10/odpowiednia-dieta/
Konsumowanie surowego jedzenia dynamizuje metabolizm. Trawienie surowej żywności zabiera nieco więcej energii, ale z powodu korzyści warto wybrać przynajmniej częściowo surową dietę.
Witamina A pełni wiele funkcji w organizmie, w tym utrzymywanie zdrowych oczu, wspomaganie wzrostu komórek, a także wspieranie układu immunologicznego. Witamina A jest nie tylko wchłaniana bezpośrednio, ale jest również produkowana przez organizm w wyniku przekształcenia beta-karotenu.
Witamina D jest jedyną witaminą, która nie jest pozyskiwana ze spożywanych pokarmów. Witamina D jest uzyskiwana przez skórę wystawioną na promienie słoneczne. Także poniektóre produkty spożywcze dostarczają witaminę D. Można również witaminę D suplementować.
Wielu ludzi nie stosuje dostatecznie zbilansowanej diety, żeby zapewnić wszystkie potrzebne witaminy, co doprowadziło do rozkwitu branży suplementów wielowitaminowych. Specyfiki wielowitaminowe są dostępne w wielu rozmaitych formach, w tym tabletek, kapsułek żelowych, a nawet płynów. Niechybnie ogromną korzyścią wypływającą z przyjmowania suplementów wielowitaminowych jest komfort. O ileż wygodniej jest połknąć jedną dawkę takiego preparatu, który zawiera wszystkie potrzebne witaminy, w porównaniu z połykaniem wielu różnych specyfików.